Bucuresti , 27 Februarie 2008 – Se scrie si se publica azi mai multa literatura decat oricand. Se scrie bine, adica profesionist, fara miza capodoperei. Desigur, mai sunt si exceptii. Nu se mai cauta geniul. Desigur, mai sunt si exceptii. Se cauta in general autori cu farmec, fara cusur in scriitura, daca se poate amatori de intalniri cu publicul. Literatura este astazi mai mult ca oricand o profesie. Asa cum unii sunt bucatari, altii avocati, altii designeri vestimentari, unii sunt scriitori .
Exista o piata a cartii guvernata de legi economice, de cerere si oferta. Exista o intreaga industrie a cartii din care fac parte editori, agenti literari, directori de promovare, cei ce se ocupa de relatiile cu presa… Intr-o mare masura ei fac cartile azi. Fiindca pe de-o parte cunosc asteptarile publicului si, pe de alta parte, sunt cumva cu un pas inaintea cererii si formeaza / dirijeaza asteptarile cititorilor. Incet, incet aceste mecanisme incep sa functioneze si la noi.
Noua Revista Vorbita va tine cont de toate acestea si va trata literatura din perspectiva zilelor noastre, asa cum ii sta bine unei emisiuni de traditie. Veti asculta scriitori romani si straini, editori, traducatori , agenti literari, librari, anticari dar si simpli cititori, intr-o combinatie radiogenica, in fiecare vineri de la ora 15, incepand cu 29 februarie.
PRIMA EDITIE (29 februarie 2008):
• prima parte a interviului in exclusivitate cu Raymond Federman, una dintre ‘vedetele prozei postmoderne americane’ (cum il considera criticul Ion Bogdan Lefter), un scriitor care are varsta radioului – 80 de ani. Raymond Federman a inventat critifictiunea (critifiction), care sterge granitele dintre genuri, astfel ca poezie, proza, fragment dramatic, eseu incap in acelasi text.
• un feature despre prozatorul John Fante, redescoperit in anii ’80 de Charles Bukowski, un scriitor din generatia beat. Fiindca autorii din aceasta generatie il vor considera pe Fante inaintasul lor, va vorbi despre ce inseamna sa fii poet beat unul dintre reprezentantii de seama ai miscarii: Lawrence Ferlinghetti.
La noi au aparut in „Raftul Denisei” doua romane de John Fante: ”Intreaba praful” si „Drumul spre Los Angeles”. In curand (poate chiar in martie) va aparea „O sa vina si primavara, Bandini”.


You must be logged in to post a comment.

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X