In ultimele zile, am fost excedat de o propozitie, care m-a lasat siderat: "Cultura este o mizerie inventata de om" – propozitie aparuta pe un blog, sa-i zicem neprieten. Aceasta propozitie rimeaza extraordinar cu alta: "Cind aud cuvintul cultura, imi vine sa scot pistolul", celebra fraza rostita de Goebbels. Atit cel care a rostit-o, cit si cea care, ulterior, a sustinut-o, nu si-au dat seama ca au facut o grava confuzie in termeni.
Daca Adam si Eva au savirsit pacatul primordial, muscind din mar – fructul cunoasterii, atunci cei doi au dreptate, dar trebuie sa aduca acuzatiile respective lui Adam si Eva, caci datorita lor am fost noi oamenii, izgoniti din Eden.
Pe de alta parte, daca adoptam teoria evolutionista – si nu pe cea divina – inseamna ca se neaga o evolutie de 10.000 de ani de la cultura rupestra (Tassili, Altamira, Lascaux), pina la "cultura tehnologica".
Asta ar insemna sa negam evolutia noastra de la stadiul de primate la stadiul de homo sapiens . Bine ca aceasta evolutie nu a fost rectilinie, a avut si sincope de-a lungul timpului (unele chiar majore) este foarte adevarat. Dar, in general, omenirea odata cazuta din Eden, a ales calea evolutiei. Si oricum ai numi-o evolutia aceasta a avut un caracter cultural.
Cum altfel, fara unele cunostinte de geometrie, planimetrie, s-ar fi putut construi roata si pune la car? Cum ar fi descoperit Columb Americile, fara cunostinte de cartografie si harti? Cum ati fi lucrat la computer fara socotelile aritmetice de baza (1+1=2)?
Prieteni anticulturali, statul (nu credeti in Dumnezeu) v-a dat creier, nu pentru a patina musca pe el. Folositi-l!
 
PS. Imi voi permite, in perioada de pauza autoimpusa, unele consideratii personale pe marginea articolelor aparute pe bloguri. Si asa, am fost acuzat ca nu prezint materiale personale. Un timp, pe acest blog, sub semnatura mea vor fi doar consideratii personale.


You must be logged in to post a comment.

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X