Articol publicat in: Cultura


Pina la urma, si contrar obiceiului de a nu ma implica in dezbaterile politice, m-am hotarit sa continui dezbaterea si in aceasta retea. Este vorba de dezbaterea asupra brandului de tara, iar aceasta hotarire imi este data de aparitia unui disc cu muzica lui Dimitrie Cantemir .

Este cel mai uluitor brand de tara care il puteam inchipui. Jordi Savall este un arheolog muzical – dezgroapa partituri uitate de secole, repune in circuit valori muzicale atestate ca atare atunci, dar trecute sub tacere de-a lungul timpului. Formatiile pe care le-a creat Jordi Savall (Hesperion XX, Le Concert des Nations), interpretii si instrumentistii care l-au acompaniat (printre care soprana Montserrat Figueras) au cintat cu o voiosie, veselie, bucurie molipsitoare Toate discurile lor (din care o parte la propria casa de discuri Alia Vox) sunt absolut extraordinare

Si in aceste conditii, asemenea arheologi ai muzicii s-au hotarit sa se concentreze asupra celui mai ascuns, mai putin cunoscut dintre compozitorii romani: Dimitrie Cantemir. Cine poate marturisi ca a ascultat vreodata macar intimplator vreo nota muzicala scrisa de Cantemir? Stiam ca invatatul a scris si o serie de partituri – in notatie otomana – dar in afara unei formatii a Conservatorului bucurestean , nimeni nu s-a aplecat asupra lui Cantemir in postura de compozitor.

A facut-o Jordi Savall. Ce brand de tara mai bun doriti in afara acestuia? Jordi Savall este ascultat si adulat in intreaga lume. A construit el insusi instrumentele la care a cintat, in spiritul si litera epocilor trecute. Acum s-a ocupat de Dimitrie Cantemir. Credeti ca mai avem nevoie de frunzulite plagiate? Nu sunt suficienti ca brand de tara Dimitrie Cantemir, Voronet , Brancusi, Enescu? Nu sunt un brand de tara cetatile sasesti din Transilvania, Culele oltenesti, manastirile din Moldova, si peisajele superbe din Delta? De ce mai trebuie aruncati sute de mii de euro pe niste plagiaturi?

Va rugam sa raspundeti.You must be logged in to post a comment.

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X